wat is user generated content?

Wat is User Generated Content – En hoe is dit interessant voor merken en creators?

Wat is User Generated Content?

User Generated Content (UGC) is een van de krachtigste marketingtools van deze tijd. Maar wat is UGC precies? In dit artikel leg ik uit wat UGC is, hoe het werkt, en waarom het voor merken een interessante marketingtool is of wellicht lees je dit artikel en denk je: ja ik wil misschien ook wel UGC Creator worden. Ook dan ben je aan het juiste adres!

Wat is UGC?

User Generated Content, of gebruikersgegenereerde inhoud, is content die door gebruikers van een product of dienst wordt gemaakt en gedeeld. Dit kan van alles zijn, van foto’s en video’s tot reviews en blogposts. Het belangrijkste kenmerk van UGC is dat het door gewone gebruikers wordt gemaakt, niet door de merken zelf. Als ik praat over UGC heb ik het eigenlijk ALTIJD over video’s en foto’s. Ik heb weleens een review achtergelaten voor een bedrijf, maar dat is niet waarvoor ze je boeken, het gaat tegenwoordig echt om de video’s en foto’s.

Deze UGC video’s worden door bedrijven ingezet als advertentie of als organische content (op hun eigen sociale media account). Het is dus eigenlijk vrijwel NOOIT dat jij jouw gemaakte content op JOUW sociale media plaatst.

Wat is het verschil tussen UGC en influencers?

Het grote verschil tussen UGC en influencers is dat de video content die wordt gemaakt als ugc creator NIET op jouw sociale media wordt geplaatst, maar op de social media van het merk of bedrijf waar je de content voor maakt. Een influencer heeft een groot bereik en trouwe volgers, zij postte dus de gemaakte content op hun eigen sociale media.

Als UGC Creator is het wél belangrijk om goede resultaten/statistieken te boeken, maar dit ligt voornamelijk aan of de UGC video goed is opgebouwd/bewerkt. Een influencer moet wel vaak statistieken delen of de video bij zijn/haar doelgroep goed heeft gepresteerd. Daarnaast zijn influencer prijziger t.o.v. UGC Creator omdat een merk ook betaald voor het bereik/engangement van de influencer.

Waarom is UGC Belangrijk voor Merken?

UGC biedt een authentieke manier voor merken om hun doelgroep te bereiken en te engageren. Hier zijn enkele voordelen:

  • Authenticiteit: Mensen vertrouwen content die door andere gebruikers is gemaakt meer dan content die door merken/bekende mensen is geproduceerd.
  • Betrokkenheid: UGC creëert een gemeenschap rondom je merk en stimuleert interactie.
  • Kostenbesparend: In plaats van grote budgetten uit te geven aan bekende mensen of influencers, kunnen merken gebruik maken van content die door hun ‘eigen klanten’ wordt gemaakt.

Hoe ziet een UGC campagne eruit?

In de video hieronder zie je een campagne van een UGC campagne die een bereik heeft behaald van +250.000. Zelf kan ik aardig nog wat puntjes ter verbetering noemen haha, maar hij slaat dus zeker aan!

Hopelijk krijg je door middel van deze UGC campagne wat meer inzicht over UGC en wat het precies inhoudt. Mocht ik je interesse hebt gewekt om te starten als UGC creator, volg dan gerust mijn GRATIS UGC cursus of mocht je zoekende zijn naar een UGC Creator, klik dan hier voor mijn website portfolio.

Hoe Word je een User Generated content Creator?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het worden van een UGC Creator, biedt dit (freelance) vak veel mogelijkheden. Als UGC Creator kun je samenwerken met merken om authentieke content te maken die resoneert met hun doelgroep. Voor het maken van deze UGC video’s/foto’s krijg je betaald en mag je 9/10x het product ook houden.

Waarom ik je zou aanraden om te starten als UGC Creator:

  • Inkomen: Ik ben zelf al jaren ondernemer en ik maak héél graag content. Het maken van UGC content vind ik dan ook super tof omdat ik op die manier mijn creativiteit kwijt kan én ik krijg betaald voor het maken van deze UGC video’s.
  • Gratis producten: je maakt UGC video’s vaak over producten (denk hierbij aan skincare, supplementen, fitness, schoonmaakmiddelen, schoonmaakproducten, kleding, sieraden, eten, enz.) en daardoor mag je dus ook altijd houden! Zo heb ik bijvoorbeeld gratis parfum, make-up, dweilset, schoonmaakdoeken, raamwas robot, gps tracker, schoenendroger, luchtreiniger, kleding, sieraden, supplementen, enz.
  • Vrijheid: Vrijheid is voor mij echt belangrijk en door middel van UGC kan ik werken wanneer ik maar wil. Wil ik een ochtend vrij zijn? Dat kan! Ik bepaal echt volledig mijn eigen tijd 😊
  • Schaalbaar: je kan ervoor kiezen om fulltime UGC Creator te worden, maar je kan ook ervoor kiezen om UGC als sidehustle te doen. Zo heb je binnen no time een extra inkomen én gratis producten!

Voor als je wilt starten als User Generated Content Creator

Wil je meer leren over UGC en hoe je een succesvolle UGC Creator kunt worden? Meld je dan aan voor mijn gratis UGC cursus. In deze cursus leer je hoe je kan starten als UGC Creator, welke eerste stappen je moet nemen, en hoe je betalende klanten krijgt als UGC creator. Dit alles kan je binnen 30 dagen realiseren. Aanmelden voor de gratis UGC cursus.

Máár ben je oprecht zoekende naar een extra inkomen en wil je gewoon meteen all-in vlammend van start? Dan raad ik je mijn + 85 pagina’s Ultimate UGC Guide aan. Hierin staat ALLE informatie om jezelf meteen neer te zetten als succesvolle UGC creator en te groeien! Hier vind je ook templates zoals; pitch templates, e-mail templates, fiverr description templates, complete fiverr stappenplan, 15 daagse content kalender, script template, enz. Deze UGC guide bevat alle praktische tips zodat jij binnen 30 dagen (met de goede focus en motivatie) geld kan gaan verdienen als UGC creator. Klik hier voor meer informatie.

Je weet nu wat UGC is en waarom het zo slim is om UGC in te gaan zetten voor je merk of waarom het zo tof is om aan de slag te gaan als UGC Creator. In mijn UGC blog deel ik nog veel meer tips over UGC. Ben je zoekende naar een UGC Creator? Bekijk dan mijn UGC portfolio website.

Wil je meer behind the scenes van mijn leven als UGC Creator? Volg me dan op Instagram & tiktok!

Picture of Bibi Schouten
Bibi Schouten

Hola, ik ben een Nederlandse UGC Creator & Video Editor. Al +5 jaar ben ik actief in het maken van enganging content.

Popular
Must Read

Popular Post

Bekijk mijn UGC Essentials Webshop

Ideaal voor als je wilt starten & groeien als UGC Creator.